sunnuntai 9. elokuuta 2009

Kompostointia ym...


Tässä taas pihaporttini. Siitä on ollut aiemminkin kuvia, mutta nyt vasta lumikärhö on päässyt kasvuvauhtiin. Edessä äitienpäiväruusuni, joka ihan nuokkuu kukkien painosta. Laitan talveksi autotalliin, vaikka pahoin pelkään, ettei talvetus onnistu. Alla pieni mikälie. Ja nyt kompostointiin! Meillä on nyt toiminut kompostointi hienosti vuoden ympäri jo 4 vuotta. Alussa oli yksi lämpökompostori, josta sitten tyhjennettiin alaosa aina kuusen juurelle kasalle jälkikompostoitumaan. Sitten hommasimme toisen samanlaisen kompostorin autokatokseen ja nyt kun toinen tulee täyteen, aletaan täyttämään toista ja ensimmäinen saa jälkikypsytellä rauhassa. Jossain vaiheessa tyhjennämme sen kun on aika taas vaihtaa. Piha on kylmää savimaata ja kompostimullan lisäys näkyy esim. matojen määrässä.


Tässä nyt täytössä oleva kompostori. Pinnalla kerros kuiviketta.

Tässä lepovuoro. Maatuminen on tosi tehokasta. Tämäkin oli ääriään myöten täynnä kun vaihdoimme kompostoria. Jostain olen lukenut, että jätteen tilavuus laskee kahteen kymmeneen prosenttiin maatuessa. Ja kaatopaikalla sekajätteen seassahan se ei maadu....
Tätä kompostoria vaan vilkaisen välillä ettei kuivu liikaa ja lisään vettä ja välillä sekoitan.

Tässä meidän tehdas seisoo. Joskus pahimmlla pakkasilla olen täyttänyt 10 litran kanisterin kuumalla vedellä ja vienyt yöksi säiliöön, ettei jäädy. Mutta esim. viime talvena ei kertaakaan. Jos jäätyisi, niin ei kauheasti haittaa. Kompostoituminen jatkuu kun sulaa. Meillä on kyllä tämän 4 vuotta kompostoitunut talvet läpi. Ehkä auttaa asiaa, kun säiliöiden alla on styroxlevyt. Näkyy kuvassa. Säiliön on myös hyvä olla tarpeeksi leveä. Kapeassa on hankalampi saada lämpötilaa pysymään ylhäällä ja ohut jätekerros ei jaksa niin paljon lämpöä tuottaa. Enkä olekaan kuullut, että kenelläkään toimisi Biolan kompostori talven läpi. Nyt tietysti sataa kommentteja:meillä ainakin:)

Tässä tosi kaunis valmiista siemenseoksesta kylvetty kesäkukkaryhmä. Ensi vuonna näitä lisää!
Olin myös niin suuruudenhullu, että otin pelargonista pistokkaita ikäänkuin saisin ne talvetettua. No ainahan voi yrittää!

5 kommenttia:

Possumamma kirjoitti...

Ompas komea äitienpäiväruusu!

Meille erehdyttiin ensin ostamaan halpiskompostori, jolla ei tehnyt mitään. Mutta sitten, kun ostettiin Biolanin kompostori, niin johan toimii ympäri vuoden; talvellakin mittarin mukaan useampi kymmenen astetta lämmintä:) Pitäis vaan ostaa toinenkin jälkikompostointia varten.

Irene kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

HO -HOOO, HIENO blogi !!! TODELLA, näyttää kauniilta ja upea sisältö! ...ihan tekijänsä näköinen :) Jatkan lukemista. Juuri nyt remppahommat odottaa tekijäänsä: eteisen seinät uusitaan - raput alakerrasta yläkertaan on MELKEIN valmiit, eteisen lattia on redi, NIIN ja yläkerran makkari IHAN valmis ja ihana ! Seuraavaksi keittiö...eikö tämä lopu koskaan !? Keep in touch, kuullaan ... ja nähdään ! The DDW from Lahti- city

illusiah kirjoitti...

Kiiiiiitos! Koittakaa nyt saada se remppa valmiiksi, että pääsen tarkastuskierrokselle. Mä olen ihan utelias. Siitä tulee varmasti upea!

Tiinuli kirjoitti...

Ihania nuo kesäkukat,, Portti on kans aivan ihana!

Tyttönen on hurjan jännittynyt,, huomenna SE alkaa,, siis koulunkäynti,,